Google Scholar (Akademik) Nedir ve Nasıl Kullanılır? Etkili Arama İpuçları

Google Scholar (Akademik) Nedir ve Nasıl Kullanılır? Etkili Arama İpuçları

Google Scholar (Akademik) Nedir?

Google Scholar, akademik bir arama motoru olarak düşünülebilir ve ücretsiz bir hizmettir. Google'ın akademik versiyonu olarak kabul edilen bu platform, web üzerinde indekslenen tüm bilgileri değil, özellikle şu kaynaklardaki bilgileri arar:

  • Yayıncılar
  • Üniversiteler
  • Akademik web siteleri

Bu, Google'ın aradığı bilgi havuzunun genellikle daha küçük bir alt kümesidir. Tüm işlemler otomatik olarak yapılsa da, arama sonuçlarının çoğu güvenilir akademik kaynaklardan oluşur. Ancak Google Scholar aracılığıyla bağlantı verilen kaynakların güvenilirliğini değerlendirmek için biraz zaman ayırmak önemlidir.



Google Scholar (Akademik) Özellikleri

Farklı stillerde, örneğin MLA ve APA gibi, biçimlendirilmiş alıntıları kopyalamanıza izin verir.

Kaynak yönetim yazılımı ile kullanmak üzere bibliyografik verileri (BibTeX, RIS) dışa aktarmanıza olanak tanır.

Listelenen çalışmayı başka eserlerin alıntıladığını keşfetmenizi sağlar.

Makalenin tam metin sürümlerini kolayca bulmanızı sağlar.

Google Scholar'da arama yapmak ücretsiz olsa da, içerikler ücretli olabilir ama libgen ve scihub gibi siteleri kullanarak makalelere ulaşabilirsiniz.

Google Scholar (Akademik) Arama Sonuçları Sayfası

Google Scholar sonuç sayfası, birkaç anahtar yönden Google sonuç sayfasından farklılık gösterir. Arama sonuçları sayfası farklıdır ve gösterilen farklı bilgi parçalarıyla tanışmak değerlidir. "Makine öğrenimi" arama terimi için sonuçlara bir göz atalım.

Google Scholar, arama sonuçları sayfasında, makalenin yazarlarını, yayınlandığı tarihi ve dergiyi, alıntı sayısını ve makalenin tam metnine erişim seçeneklerini gösterir. Ayrıca, araştırmacıların referans yönetim yazılımlarıyla kullanmak üzere bibliyografik verileri kolayca dışa aktarmalarını sağlayan seçenekler sunar. Bu özellikler, akademik araştırmacıların ihtiyaçlarına daha doğrudan yanıt verir ve onlara zaman kazandırır.

Google Scholar'ın sunduğu bu özellikler, araştırma makalelerini bulmak için Google'dan çok daha uygun bir araç olmasını sağlar. Araştırmacılar için zaman kazandıran ve araştırmalarını kolaylaştıran bir dizi araç ve filtre sunarak, Google Scholar, akademik araştırmalarda temel bir kaynak haline gelmiştir.





  • Her sonucun ilk satırı belgenin başlığını verir (örneğin bir makale, kitap, bölüm veya rapor).
  • İkinci satırda ise sırasıyla belge hakkındaki bibliyografik bilgiler yer almaktadır: yazar(lar), yer aldığı dergi veya kitap, yayın yılı ve yayıncı.

Başlık bağlantısına tıkladığınızda, belge hakkında daha fazla bilgiye erişebileceğiniz yayıncının sayfasına yönlendirilirsiniz. Buna özet ve PDF'yi indirme seçenekleri de dahildir.


Girişin en sağında, belgenin tam metnini elde etmek için daha doğrudan seçenekler bulunmaktadır. Bu örnekte Google, umich.edu adresinde barındırılan belgenin kamuya açık bir PDF'sini de bulmuştur. Bunun, makalenin nihayetinde dergide yayınlanan versiyonu olduğunun garanti edilmediğini unutmayın.

"Atıf yapan" sayısı ve diğer faydalı bağlantılar



Metin parçasının/özetin altında bir dizi faydalı bağlantı bulabilirsiniz.

  • Atıf yapan: atıf yapan bağlantısı, bu kaynaktan alıntı yapan diğer makaleleri gösterecektir. Bu, size birçok yönden yardımcı olabilecek süper kullanışlı bir özelliktir. Birincisi, bu makaleye atıfta bulunan daha yeni araştırmaları takip etmenin iyi bir yoludur ve ikincisi, diğer araştırmaların bu belgeye atıfta bulunması, belgeye daha fazla güvenilirlik kazandırır. Ancak yayın türünde bir gecikme olduğunu unutmayın. Bu nedenle, 2017'de yayınlanan bir makale, sonuçlara göre çok sayıda atıf almayacaktır. Çoğu makalenin yayınlanması en az 6 ay sürer, bu nedenle bir makale kaynağı kullanıyor olsa bile, daha yeni makale henüz yayınlanmamıştır.
  • Versiyonlar: bu bağlantı makalenin diğer versiyonlarını veya makalenin bulunabileceği diğer veritabanlarını gösterecektir, bunlardan bazıları makaleye ücretsiz erişim sunabilir.
  • Tırnak işareti simgesi: Bu, kopyalanıp yapıştırılabilen MLA, APA, Chicago, Harvard ve Vancouver gibi yaygın olarak kullanılan alıntı biçimlerini içeren bir açılır pencere görüntüleyecektir. Bununla birlikte, Google Scholar alıntı verilerinin bazen eksik olduğunu ve bu nedenle bu verileri kaynakta kontrol etmenin genellikle iyi bir fikir olduğunu unutmayın. "Alıntı yap" açılır penceresi, alıntı verilerini BibTeX veya RIS dosyaları olarak dışa aktarmak için bağlantılar da içerir.


Google Scholar'da (Akademik) Etkili Araştırma Yapma İpuçları

Google Scholar, her aramada en fazla 1.000 sonuçla sınırlı olsa da, bu kadar çok sonucu incelemek hâlâ zor bir iş ve ilgili makaleleri etkili bir şekilde bulmanın bir yolunu bulmanız gerekiyor. İşte zamanınızı tasarruf etmenize ve daha etkili arama yapmanıza yardımcı olacak profesyonel ipuçlarının bir listesi.

1. Google Scholar Aramaları Büyük/Küçük Harfe Duyarsızdır

Google Scholar'ı kullanırken büyük/küçük harf duyarlılığı konusunda endişelenmenize gerek yok. Diğer bir deyişle, "Makine Öğrenimi" için yapılan bir arama, "makine öğrenimi" için yapılan arama ile aynı sonuçları üretecektir.

2. Tam Cümleler Yerine Anahtar Kelimeler Kullanın

Araştırma konunuz kendiliğinden sürüş yapan arabalarla ilgiliyse, normal bir Google aramasında "kendiliğinden sürüş yapan arabalar için kullanılan teknolojinin güncel durumu nedir" gibi bir şey girebiliriz. Google Scholar'da, bu sorgu için ideal olmayan sonuçlar göreceksiniz.

Püf noktası, anahtar kelimeler listesi oluşturmak ve bu kelimeler için aramalar yapmaktır: öz-yönlendiren arabalar, otonom araçlar veya sürücüsüz arabalar gibi. Google Scholar bu konuda size yardımcı olacak: arama alanına yazmaya başladığınızda, Scholar tarafından önerilen ilgili sorguları göreceksiniz!

3. Tam Eşleşme Aramak İçin Tırnak İşaretleri Kullanın

Arama ifadenizi tırnak işaretleri içine aldığınızda, ifadenin tam eşleşmesini belgenin başlığında ve metin gövdesinde arayabilirsiniz. Tırnak işaretleri olmadan, Google Scholar her kelimeyi ayrı ayrı ele alacaktır.

Bu, "milli parklar" araması yaptığınızda, kelimelerin mutlaka bir arada görünmeyeceği anlamına gelir. Gruplanmış kelimeler ve tam ifadeler tırnak işaretleri içine alınmalıdır.

4. Belirli Bir Yılda Yayımlanan Makaleleri Bulmak İçin Arama İfadesine Yıl Ekleyin

Örneğin, “öz-yönlendiren arabalar 2015” kullanarak yapılan bir arama, 2015 yılında yayımlanan makaleleri veya kitapları geri getirecektir.

5. Arama Sonucunuzu Ayarlamak İçin Yan Çubuk Kontrollerini Kullanın

Sol taraftaki paneldeki seçenekleri kullanarak, aramanın kapsadığı yılları sınırlayarak, patentlerin dahil edilmesini veya hariç tutulmasını ayarlayarak ve sonuçları ilgili olma durumuna veya tarihe göre sıralayarak arama sonuçlarını daha da kısıtlayabilirsiniz.

6. Aramalarınızı Daha İyi Kontrol Etmek İçin Boolean Operatörlerini Kullanın

Aramalar büyük/küçük harfe duyarlı değildir; ancak, aramayı kontrol etmek için kullanabileceğiniz ve büyük harfle yazılması gereken birkaç Boolean operatörü vardır.

  • AND, her iki kelimenin veya ifadenin de kayıtta bir yerde bulunmasını gerektirir.
  • NOT, sonuçlardan belirli bir kelimeyi veya ifadeyi çıkarmak için kelimenin veya ifadenin önüne konabilir.
  • OR, her iki taraftaki kelimelerden veya ifadelerden yalnızca biriyle eşleşen sonuçlara eşit ağırlık verir.

Yukarıdaki seçeneklerden bunaldıysanız, işte size bazı açıklayıcı örnekler:

 
Örnek Sorgular Ne Zaman Kullanılır ve Ne İşe Yarar?
"alternatif tıp" Çok kelimeli kavramlar gibi alternatif tıp, tam ifade eşleşmesi olarak aranmalıdır. Aksi takdirde, Google Scholar alternatif ve/veya tıp içeren sonuçları gösterecektir.
"Arının bilgeliği: bal arısı kolonilerinin sosyal fizyolojisi" Belli bir makaleyi arıyorsanız ve başlığını biliyorsanız, tam bir eşleşme için ifadeyi tırnak içine almak en iyisidir.
yazar:"Jane Goodall" Belli bir yazar için yapılan bir sorgu, örneğin, Jane Goodall. "J Goodall" veya "Goodall" da işe yarayacaktır ama daha az kısıtlayıcı olacaktır.
"kendi kendine sürüş yapan arabalar" VE "otonom araçlar" Sadece, "kendi kendine sürüş yapan arabalar" ve "otonom araçlar" ifadelerinin her ikisini de içeren sonuçlar gösterilecektir.
dinozor 2014 2014 yılında yayımlanan dinozorlar hakkında arama sonuçlarını sınırlar.

Google scholar (akademik) gelişmiş arama arayüzü

İpucu: Arama sonuçlarınızı daraltmak için Google Scholar'daki gelişmiş arama özelliklerini kullanın.

Gelişmiş arama özelliğini kullanarak aramanız üzerinde daha da ayrıntılı kontrol elde edebilirsiniz. Bu özelliğe sol üstteki hamburger menüsüne tıklayıp "Gelişmiş arama" menü öğesini seçerek ulaşabilirsiniz.

Google Scholar'da (Akademik) Arama Tercihlerini ve Seçeneklerini Özelleştirme

Google Scholar ayarlarını düzenlemek, iyi sonuçlar almak için zorunlu olmasa da, kütüphane entegrasyonları gibi bazı ek özelleştirmeleri etkinleştirmenize olanak tanır.

Ayarlar menüsü, Google Scholar sayfasının sol üst köşesinde bulunan hamburger menüsünde yer alır. Ayarlar beş bölüme ayrılmıştır:

Arama Sonuçları: Bu bölüm en yaygın kontrolleri içerir:

Aranacak Koleksiyonlar: Varsayılan olarak Google Scholar makaleleri arar ve patentleri içerir, ancak patentlerle ilgilenmiyorsanız veya yerine dava hukuku aramak istiyorsanız bu varsayılan değiştirilebilir.
Bibliyografik Yönetici: İlgili atıf verilerini "Bibliyografik Yönetici" alt bölümü aracılığıyla dışa aktarabilirsiniz.
Diller: Sonuçların yalnızca belirli bir diller alt kümesinde yazılmış makaleler olarak dönmesini istiyorsanız, bunu buradan tanımlayabilirsiniz.
Kütüphane Bağlantıları: Belirtildiği üzere, Google Scholar, mevcut olduğunda kurumunuzun abonelikleri aracılığıyla makalelerin Tam Metnine erişmenizi sağlar. Arama sonuçlarınızda ilgili bağlantının yer alması için kurumunuzu burada arayıp ekleyin.
Buton: Scholar Butonu, araç çubuğunuza bir açılır arama kutusu ekleyen bir Chrome uzantısıdır. Bu, herhangi bir web sitesinden Google Scholar'da arama yapmanızı sağlar. Ayrıca, sayfada herhangi bir metin seçiliyken butona tıklarsanız, tıkladığınızda bu kelimelerle yapılan bir aramadan sonuçları görüntüler.

Bu ayarlar, Google Scholar deneyiminizi kişisel ihtiyaçlarınıza göre özelleştirmenize olanak tanır, böylece arama sonuçlarınızdan daha fazla değer elde edebilirsiniz.

Google scholar'da "kütüphanem" özelliğini kullanma

Oturum açtığınızda, Google Scholar bulduğunuz makaleleri takip etmek ve düzenlemek için bazı basit araçlar ekler. Tam bir akademik referans yöneticisi kullanmıyorsanız bunlar faydalı olabilir.

Tüm arama sonuçları, bağlantıların alt satırının sonunda bir "kaydet" düğmesi içerir, buna tıkladığınızda "Kitaplığım "a eklenir.

Bir yapı oluşturmanıza yardımcı olması için kitaplığınızdaki öğelere etiketler oluşturabilir ve uygulayabilirsiniz. Eklenen etiketler makale başlıklarının sonunda görünecektir. Örneğin, aşağıdaki makaleye bir "RNA" etiketi atanmıştır:

Google Scholar kütüphanenizde, başlıklarla ilişkili meta verileri de düzenleyebilirsiniz. Google Scholar atıf verileri genellikle hatalı olduğu için bu genellikle gerekli olacaktır.

Google Scholar'ın Kapsamı ve Sınırları

Google Scholar arama dizininin ne kadar büyük olduğuna dair resmi bir açıklama bulunmamaktadır. Ancak gayriresmi tahminler yaklaşık 160 milyon civarındadır ve her yıl birkaç milyon daha büyümesi beklenmektedir.

Yine de, Google Scholar, yerel kütüphane kataloğunuzda arama yaparak elde edebileceğiniz tüm kaynakları döndürmez. Örneğin, bir kütüphane veritabanı podcastler, videolar, makaleler, istatistikler veya özel koleksiyonlar döndürebilir. Şu an için, Google Scholar yalnızca aşağıdaki yayın türlerine sahiptir:

Google Scholar Yayın Türleri:

  • Dergi Makaleleri: Dergilerde yayımlanan makaleler. Hakemli dergilerden, sahtekar dergilere ve ön baskı arşivlerinden bir karışım.
  • Kitaplar: Mümkün olduğunda metnin Google sınırlı versiyonuna bağlantılar.
  • Kitap Bölümleri: Bir kitap içindeki bölümler, bazen elektronik olarak da mevcuttur.
  • Kitap İncelemeleri: Kitapların incelemeleri, ancak arama sonucundan bunun bir inceleme olduğu her zaman açık değildir.
  • Konferans Bildirileri: Genellikle konferansta sunumun bir parçası olarak kullanılan konferans kapsamında yazılan makaleler.
  • Mahkeme Görüşleri.
  • Patentler: Google Scholar, yukarıda açıklanan arama ayarlarında seçenek belirlenmişse yalnızca patentleri arar.

Google Scholar'daki bilgiler profesyoneller tarafından kataloglanmaz. Meta verilerin kalitesi, Google Scholar'ın bilgileri çektiği kaynağa büyük ölçüde bağlıdır. Bu, Scopus veya Web of Science gibi akademik veritabanlarında bilgilerin toplanıp dizinlenme sürecinden oldukça farklı bir süreçtir.


Google Scholar'a Alternatifler

Google Scholar, en sık kullanılan akademik arama motoru olsa da tek seçenek değildir. Diğer akademik arama motorları arasında şunlar bulunur:

Science.gov: ABD hükümeti tarafından desteklenen bilimsel araştırmalar ve bilgiler üzerine odaklanmış bir arama motorudur.

Semantic Scholar: Yapay zeka tarafından desteklenen, akademik makalelerin aranıp, incelenmesini kolaylaştıran bir araçtır.

BASE (Bielefeld Academic Search Engine): Dünya çapında akademik web kaynaklarına erişim sağlayan geniş kapsamlı bir arama motorudur.

Ülke Özelinde Google Scholar Siteleri: Google Scholar'ın yerelleştirilmiş sürümleri, farklı dillerde ve belirli ülkelerdeki akademik çalışmalara odaklanır:
scholar.google.fr (Fransa): "Sur les épaules d'un géant" (Bir devin omuzlarında)
scholar.google.es (İspanya, Google Académico): "A hombros de gigantes" (Devlerin omuzlarında)
scholar.google.pt (Portekiz, Google Académico): "Sobre os ombros de gigantes" (Devlerin omuzlarında)
scholar.google.de (Almanya): "Auf den Schultern von Riesen" (Devlerin omuzlarında)

Bu alternatifler, Google Scholar dışında akademik araştırmalarınız için geniş bir yelpazede kaynak ve bilgiye erişim sağlar. Araştırma bulduktan sonra, bir sonraki adım olarak bu araştırmaları nasıl okuyacağınıza dair rehberimize göz atmanız faydalı olabilir.

Google Scholar, akademik araştırmalar için güçlü ve kapsamlı bir kaynak sunar. Özellikle akademisyenler, öğrenciler ve araştırmacılar için değerli olan bu platform, makaleler, tezler, kitaplar ve diğer akademik çalışmalar üzerinde geniş çapta bir arama yapabilme imkanı sağlar. Kullanıcı dostu arayüzü ve gelişmiş arama seçenekleri ile Google Scholar, bilgiye ulaşmada önemli bir rol oynar. Ancak, her araçta olduğu gibi, kaynakların güvenilirliğini değerlendirme sorumluluğu kullanıcılara aittir. Sonuç olarak, Google Scholar, akademik araştırmanın çeşitli yönlerinde yardımcı olabilecek güçlü bir araçtır, ancak alternatif arama motorları ve kütüphane veritabanları ile birlikte kullanıldığında en iyi sonuçlar elde edilebilir.