Tez Dönemine Geçenler İçin Programlar, Siteler ve İpuçları

Tez Dönemine Geçenler İçin Programlar, Siteler ve İpuçları

Hem ''Yüksek Lisans'' hem de ''Doktora'' tez dönemine geçenler için işlerinde büyük kolaylıklar sağlayacak ipuçları, programlar ve siteler üzerine flood yapacağım.

Sizler de kolaylıklar sağladığını düşündüklerinizi yorum kısmından belirterek katkıda bulunabilirsiniz.

Akademik çalışmalarınızda kolaylıklar sağlayacak programlar, uygulamalar, siteler ve araçlar üzerine paylaşımlar yapıyorum. İlginiz varsa hesabımı takibe alabilirsiniz.

Tez yazımına geçmeden önce mutlaka Referans programlarından bir tanesini öğrenin. Bilgisayar bilgisi az olanlar için Mendeley, orta seviyede ise Zotero, iyi seviyede ise Citavi programını kullanmanızı öneririm
.
Referans programlarına kitapların künyelerini girerken ETİKETLEMEYİ güzel kullanınız. Zira ilerleyen zamanlarda girdiğiniz kitap sayısı artacaktır. Bu yüzden etiketleme usulü ile kolayca istediğiniz konudaki kitaplara ulaşabilirsiniz.

Tez yazımına geçmeden önce mutlaka Word, Exel vs. - OCR programları ve Kendi alanınızdaki programları öğrenin. Ayrıca ‘Tez yazımına’ dair kitapları okuyun. Ön hazırlık yapmış olursunuz. Ben sitemde Umberto Eco’nun ''Tez nasıl yazılır'' kitabının muhtelif yerlerinden oluşan bir yazı paylaşmıştım, bakabilirsiniz.

Alanınızdaki Literatür taramasında faydalanabileceğiniz sitelerin listesini çıkarın. Ben daha önceden herkese faydası olması amacıyla genel bir liste çıkarmıştım, bakabilirsiniz. 

Tez önerinizi verdikten sonra BAP’a başvurun. Fotokopi, A4 kağıt ve toner için ayrılan ücreti yüksek tutmaya bakın. Nedeni floodun devamında yer alıyor.

Tezinize dair her kitabı almayın. Akademik kitapların çoğu pahalı olur. KOHA’dan 3tl mukabilinde kitabı getirtin ve BAP’tan aldığınız fotokopi ücreti ile kitabı scanner ettirebilirsiniz (TELİFLİ eserleri yapmayın yasal olmaz). 

Böylece hem toneriniz ve A4 kağıdınız olduğu için hem çıktısını alırsınız hem de elinizde kitabın pdf olmuş olur. Bilgisayarda kitaplarınızın pdfinin olması çok büyük bir artı olacaktır size.

Tezinize dair kitapları okurken önemli gördüğünüz yerleri fosforlayın daha sonra CİTAVİ programıyla APA stilinde tırnak içerisinde onu künyesi ile Word’e aktarsın. Bu sizi en az 5 aydan hatta daha fazla süreden kurtarır.

İyi bir PDF ARŞİVİ oluşturun. Bunun için en büyük nimet Yöktez, dergipark (benzerleri) yabancı tezlerin, libgen vs. bulunduğu sitelerdir. İlk zamanlarda bu zor gelir ancak ilerleyen zamanlarda bana çokça dua edersiniz. Çok iş görür.

Tez yazımına geçtiğiniz zaman Word ve kullandığınız diğer programların kısayol tuşlarını iyi bilin. Zaman en büyük düşmanınız olacak. Keşke gün 48 saat olsa diyeceksiniz. Benim en çok işime yarayan kısayol üzerine yazı yazmıştım, bakabilirsiniz. 

Tezinizde yabancı kaynaklardan faydalanacaksanız ve dil bilginiz yeterli değilse Qtranslate programını bilgisayarınıza kurun. Hem kolay hem de çok işlevsel. 

Hem tezinizin konusu ile ilgili hem de alanınızdaki çalışmaları kaçırmamak için bilimsel dergileri takip edin. Bilimsel dergilerin kolay bir şekilde nasıl takip edilebileceği üzerine bir yazı yazmıştım, bakabilirsiniz. 

Akademiye adım attıysanız İngilizceden kaçışınız yok demektir. Mutlaka özet de olsa İngilizce metin yazacaksınız.
          
Ücretsiz YDS-YÖKDİL Okuma Uygulaması
YDS-YÖKDİL gibi akademik sınavlara hazırlanırken LingoVivo News uygulaması ile bol bol okuma yapabilir, Türkçe çevirilerini görebilir ve kavrama sorularıyla sınavlara hazırlanabilirsiniz.
Üstelik TAMAMEN ÜCRETSİZ!
App Store Google Play

  • Akademik Araçlar ve İpuçları
  • Makale Yazımı ve Stratejileri
  • Tez Yazmaya Dair Rehber Kılavuz
  • Ücretsiz Kurslar
  • YDS/YÖKDİL
ve akademik çalışmalarınızda büyük kolaylıklar sağlayacak pek çok şey paylaştığımız Telegram kanalımızı takibe alarak haberdar olabilirsiniz.

Link: https://t.me/MuratCenkAkademi

Not: Telegram Kanalını takibe alanlar birbirlerini göremez ve özelden mesaj yazamazlar. Ayrıca tüm paylaşımlar sadece yönetici tarafından yapılır.