İngilizce Makale (Essay) Yazmak için 6 İpucu

İngilizce makale (essay) yazmak bunaltıcı bir deneyim olabilir - özellikle de deneme yazmak söz konusu olduğunda. Ancak, üzerinde çalışıp ustalaşabileceğiniz bir beceriyse, hem net hem de yankı uyandıracak şekilde İngilizce makale yazabilmek birçok profesyonel - ve kişisel - kapıyı açabilir!

Ancak bu bir yolculuktur ve kimse sizden üstün bir yazar olmanızı beklemese de, yazma sürecini daha sorunsuz hale getirmek ve hayalinizdeki işe girmenizi sağlayacak sınavları geçmenize yardımcı olmak için kullanabileceğiniz bazı kolay taktikler vardır.

Kompozisyon yazma becerilerinizi geliştirmek için ipuçları
İşte kompozisyon yazmayı (çoğunlukla) çocuk oyuncağı haline getirmek için en sevdiğimiz altı yöntem:

1. Planlayın, planlayın, planlayın!

Anadili İngilizce olsun ya da olmasın, bu, kompozisyon yazan herkes için iyi bir tavsiyedir. Kompozisyonunuzu planlamak, argümanınızın sınav görevlisi için net bir şekilde tanımlanmasını ve eldeki soruyu yanıtlamanızı sağlayacaktır.

İçeriğinizi düzenlerken, öncelikle nasıl yapılandırılmasını istediğinizi düşünün: çoğu makale bir giriş, ana gövde metni ve bir sonuçtan oluşur. Giriş bölümünüz konunun yanı sıra argümanınızı ve bunu makale boyunca nasıl sergilemeyi planladığınızı tanıtmalıdır. Ana metin fikrinizi geliştirmeli ve kanıt ve kaynaklarla desteklenmelidir. Son olarak, sonuç bölümünüz makalenizi özetlemeli ve bulgularınızın önemini açıklamalıdır.

Makalenize bolca zaman ayırarak başlamak, etkili bir şekilde plan yapabileceğiniz ve nihai makalenizi aceleye getirmek zorunda kalmayacağınız anlamına gelecektir.

2. Yeni kelimeleri not edin

İngilizce öğrenirken, karşılaştığınız farklı kelimelerin bir defterini tutmak (örneğin, çalışırken veya okurken), belirli İngilizce kelimeleri ezberlemek ve bunlara hızlı bir şekilde başvurmak için yararlıdır. Ayrıca, bir makale yazmaya gelince, gerekli kelimelerin çoğuna zaten tek bir yerde sahip olduğunuz anlamına gelir. Doğru kelime dağarcığını kullanmak, argümanınızı ve fikirlerinizi daha fazla öne çıkaracağı ve konuları kısa ve öz bir şekilde soruyla ilişkilendirmenize olanak tanıyacağı için önemlidir.

3. Açık bir şekilde yazın

İngilizce bir kompozisyon yazarken, mümkün olduğunca çok sayıda karmaşık kelime kullanmak veya fikirlerinizi metaforlar ve diğer mecazi dil türleri aracılığıyla açıklamaya çalışmak cazip gelebilir - bundan kaçınmaya çalışın. Yazma tarzınızı aşırı karmaşıklaştırmak okuyucuların kafasını karıştırabilir ve ne demek istediğinizden emin olamamalarına neden olabilir ve bu da kaçınılmaz olarak genel notunuzu etkileyecektir.

Mümkün olduğunca sade ve açık bir şekilde yazın ve fikirlerinizle doğrudan konuya girin - basit yazmak basit argümanlar anlamına gelmeyebilir.
 

4. Eş anlamlı kelimeleri deneyin

Çoğu durumda, eğer mantıklıysa aynı kelimeyi tekrarlamak tamamen kabul edilebilir - cümleye tam olarak uymadığından emin olmadığınız bir kelimeyi kullanma riskini almaktansa açık olmak her zaman daha iyidir. Ancak, yazınızı bir adım öteye taşımak ve sınav yetkililerinizi etkilemek istiyorsanız, farklı eş anlamlı kelimeler kullanmak bunu başarmanın kolay ve etkili bir yoludur. Tek yapmanız gereken bir eşanlamlılar sözlüğü almak (veya çevrimiçi bir tane kullanmak) ve yükseltmek istediğiniz kelimeyi aramaktır; size aralarından seçim yapabileceğiniz alternatifler sunacaktır.

Örneğin: 'üzgün' kelimesini ararsanız, size bu anlama gelen ancak daha derinliği olan 'kederli', 'mutsuz' ve 'kederli' gibi kelimelerin bir listesi verilecektir.

5. Yazım denetimi ve dilbilgisi araçlarını kullanın

Bilgisayarda yazıyorsanız (ki çoğunuz öyle olacaktır) mevcut yazım ve dilbilgisi araçlarından en iyi şekilde yararlanın - harika ve iyi planlanmış bir argümana sahip olmaktan daha kötü bir şey yoktur, ancak makalenin dilbilgisi ve yazım hataları nedeniyle hayal kırıklığına uğraması!

Cümlelerinizin doğru biçimlendirildiğinden ve kompozisyon boyunca aktif bir ses kullandığınızdan emin olun. 

6. Düzeltme okuması

Bitirdiğinizde, makalenizi birkaç kez tekrar okuduğunuzdan emin olun - sadece iyi okunduğundan ve herhangi bir kelimeyi kaçırmadığınızdan emin olmak için! İdeal olarak, yüksek sesle okuyun ve mümkünse bir arkadaşınızdan veya danışmanınızdan sizin için okumasını isteyin - bu, makalenizin herkesin okuyup anlayabileceği kadar net olmasını sağlamak için özellikle yararlıdır.

Akademik Bilgi Bankası

Akademik Araçlar: Araştırmacıların, verimliliği artıran ve bilgiye erişimi kolaylaştıran teknolojik yardımcılar.
Tez Yazımı: Tez yazımı üzerine bilgilendirici içerikler.
Makale Yazımı: Makale yazımı üzerine bilgilendirici içerikler.
Dil Öğrenimi: Yabancı dil becerilerinizi geliştirebileceğiniz ipuçları, siteler ve uygulamalar.

Daha fazla bilgi ve kaynak için Akademik Bilgi Bankası sayfasını ziyaret edebilirsiniz.