İyi Bir Editörün 5 Özelliği

İyi Bir Editörün 5 Özelliği

Yazma sürecinin önemli bir parçası olan düzenleme, dikkatli olmanıza rağmen, herkesin, yazarların da içinde olduğu bir grup olarak hata yapabileceği gerçeğinden dolayı vazgeçilmezdir. Maalesef, kendi işinizi yazdığınız için ve onu içten ve dıştan biliyorsunuz diye, tüm hataları yakalamanız neredeyse imkansızdır. Bir editörün olması, bu utanç verici hatalarla belgelerinizi yayınlama veya sunma endişesi taşımadan, çalışmalarınızın en iyi halde olmasını sağlar.

Profesyonel bir editör, yazınızın okuyucular için daha erişilebilir olmasını da iyileştirebilir. Bu kısmen onun akışını iyileştirmekle ilgilidir, ancak anlaşılırlığı arttırmak için gerekli yerlerde belli kelimeleri ayarlamak anlamına da gelebilir. Ayrıca, iyi bir editör hedeflediğiniz kitle için yazdığınızdan emin olacaktır. Bir kurgu kitabı ile bir tezin stil farkını düşünün. ‘don’t’ gibi kısaltmalar bir roman için gayet uygundur, ancak ciddi bir tez için çok gayriresmidir. Bu makale, bir editör ararken neye dikkat etmeniz gerektiği konusunda beş ipucu sunar.

İyi bir editör:

1. Yazar olarak sesinize saygı gösterir. Çalışmanızı iyileştirebilecek ancak sesinizi koruyacak bir editör bulmak istersiniz, belgenin tonunu değiştiren ve ağır revizyonlar yapan biri değil. Bir editörün stilini öğrenmek için, birçok düzenleme hizmeti sağlayıcısı ücretsiz örnek düzenleme sunar, bir belge gönderirsiniz ve editör bir veya iki sayfa düzenler. Bu, editörün çalışma tarzını ve düzenlemenin kalitesini görmek için size bir fırsat sunar.

2. İletişime açık olup, iletişime yanıt verir. Bir serbest çalışan editörle çalışırken iletişim önemlidir. Belirli bir şeye odaklanması için bir editöre rica ettiğinizde ve belgeniz geri geldiğinde isteğinizin göz ardı edildiğini bulmak sinir bozucudur. Editörünüze bir mesaj gönderip cevap alamamak da aynı şekilde can sıkıcıdır. İyi bir editör, isteklerinize yanıt verir ve herhangi bir soru veya endişeniz olursa yanıt verir.

3. Son teslim tarihlerine saygı duyar. Düzenleme hizmetleri için ödeme yaptığınızda, editörünüzün ilettiğiniz ve kabul ettiğiniz son teslim tarihlerine saygı göstermesi önemlidir. Ödeme yaptığınız düzenleme hizmetleri için belgenizin ihtiyacınız olduğu zaman veya söz verildiği zaman geri dönmemesi her şeyden kötüdür. İyi bir editör, son teslim tarihlerinize saygı gösterir ve düzenlenmiş belgenizi son teslim tarihinde veya öncesinde geri döndürür.

4. Düzenlemelerini ve önerilerini açık bir şekilde ifade eder. Düzenlenmiş belgenizi geri aldığınızda, editörün yorumlarını ve önerilerini anlamalısınız. Her zaman bu kurala istisnalar olmakla birlikte, iyi bir editör, düzenleme geri bildirimlerinde ne demek istediklerini açıkça ifade edebilecek şekilde iletişim kurabilir.

5. Belgelerinizi iyileştirir. İyi bir editör, ister bir makale, araştırma tezi, tez, kitap veya başka bir belge olsun, yazılı belgenizin kolay anlaşılabilir ve hatasız olmasını sağlar.

Birkaç olası editör belirledikten sonra, düzenleme stilini görebilmeniz için ücretsiz bir örnek düzenleme isteyerek hizmetlerini denemeniz iyi bir fikirdir. Birçok editör, düzenleme tarzlarının bir örneğini size sunmak için belgenizin küçük bir bölümünü, bir paragraftan bir sayfaya kadar düzenleyebilir. Yazma ve düzenleme yardımına ihtiyacınız olduğunda, editörünüzün ne istediğinizi bilmesi ve bunu gerçekleştirebilme yeteneğine sahip olması çok önemlidir.