Bilimsel Dergileri Takip Etmenin En Kolay Yolları

Akademik hayatınızda birden çok bilimsel dergi takip ediyorsunuz ancak bu sizin çok zamanınız alıyor. Özellikle çok fazla sayıda bilimsel derginin web sitesine girmek zorunda kalıyorsunuz. İşte bu noktada işinizi kolay bir şekilde yapabileceğiniz uygulamalardan bahsedeceğim.

Bilimsel dergileri takip etmede kullanabileceğiniz uygulamalardan birisi Researcher diğeri ise RSS okuma sistemidir.

Researcher ile Bilimsel Dergileri Takip Etme

Bilimsel dergilerin makalelerini ayrı ayrı yerlerden takip etmek yerine yayınları listemize ekleyip kelimeleri filtreleyip güncel literatürü (2 saat 1 saat 3 dk önce gibi) takip edebiliyoruz.


Peki nasıl kurabilirim?

ANDROID: Researcher

IOS: Researcher

Telefonunuz işletim sistemine göre yukarıdaki linklerden birini indiriniz. Daha sonrasında ise takip etmek istediklerinizi arayıp bulunuz ve FOLLOW tuşuna basmanız yeterli.

RSS ile Bilimsel Dergileri Takip Etme

RSS ile alanınızla ilgili bilimsel dergilerdeki makaleleri cep telefonu uygulamasıyla sistemli bir şekilde takip edebilirsiniz.

Öncelikle telefonunuza bir RSS okuyucusu indirmeli, kurmalı ve oturum açmalısınız. Google veya diğer bazı sosyal medya hesaplarınızla doğrudan oturum açabilirsiniz. Benim favorim feedly

Android: Feedly

IOS: Feedly

Ardından istediğiniz derginin sayfasından RSS urlsini almalısınız. Elsevier’in Computers&Education dergisi örnek teşkil etsin diye ona bakalım.

Derginin ana sayfasına girdikten sonra View Articles kısmını tıklıyoruz.

Daha sonra RSS kısmını bulup tıklıyoruz.

İlgili kısma tıkladığınızda karşınıza RSS urlsi çıkacak. Urlyi kopyalıyoruz.

Feedly uygulamasını açıp  +’ya tıklıyoruz.

Çıkan url çubuğuna kopyalamış olduğunuz adresi yapıştırıp Sources kısmında çıkan ilgili dergi sekmesine tıklayoruz.

Bundan sonra da gelen kısımdaki +’ya tıklayoruz.

İşte bu kadar. Artık dergiyi RSS okuyucunuza eklemiş oluyorsunuz. Artık güncellemeler dergi içerik yöneticileri tarafından yapılan sıklıkta ekranınıza düşecektir.

Uygulama dışında bu işlemi masaüstü veya dizüstü bilgisayarınızın web tarayıcısına eklenti ekleyerek de yapabilirsiniz. RSS size çok sayıda dergiyi kısa sürede düzenli olarak takip imkanı sağlayacaktır. Yararlı olması dileğiyle.

Researcher Uygulaması yazısı Aynur Tekke twitter hesabındaki yazılarından derlenmiştir. Yazının aslına ulaşmak için TIKLAYIN

RSS ile Bilimsel Dergileri Takip Etme ile ilgili yazı Doç. Dr. Ercenk Hamarat hocamızın twitter hesabındaki yazılarından derlenmiştir. Yazının aslına ulaşmak için TIKLAYIN


Akademik Kadro İlanları uygulamasını indirin akademik haberler, akademik kadro ilanları, burs ilanları, akademisyenler, akademisyen olmak isteyenler, akademik kariyer yapanlar, yapmak isteyenler ve yüksek lisans & doktora hakkında bilgilere anında ulaşın.


  • Akademik Kadro İlanları
  • Burs İlanları
  • Açık Arşiv Siteleri
  • Ücretsiz Kurslar
  • YDS/YÖKDİL
ve akademik çalışmalarınızda büyük kolaylıklar sağlayacak pek çok şey paylaştığımız Telegram kanalımızı takibe alarak haberdar olabilirsiniz.

Link: https://t.me/Cenk_Akademi

Not: Telegram Kanalını takibe alanlar birbirlerini göremez ve özelden mesaj yazamazlar. Ayrıca tüm paylaşımlar sadece yönetici tarafından yapılır.